Šta je “staking”(ulog) u Cardano mreži ?

“Staking” ili ti “ulog” je vrlo sličan kripto rudarstvu jer pomaže u provjeri valjanosti transakcija. “Staking” je najlakši i najjednostavniji način na koji korisnici mogu ostvariti pasivni prihod, omogućavajući im da ostvare prinos od svojih coina. Nadalje, delegacija doprinosi decentralizaciji i sigurnosti Cardano mreže . Općenito se smatra da je “staking”u Cardanu 100% siguran s nultom mogućnošću gubitka ADA kovanica.

Kako mogu uložiti svoje Ada coine?


Napravili smo video koji vam prikazuje proces povlačenja Ada coina sa Binance mjenjačnice. U ovom videu također prikazujemo kreiranje ličnog Yoroi novčanika i odabir “stake” poola za delegiranje vaših kovanica. Ovo je najjednostavniji i najlakši način na koji možete imati potpunu kontrolu nad svojim sredstvima i uložiti ih u svoj omiljeni “stake pool”. Trenutno je video na englesko a uskoro će biti i na našem jeziku. I ako ne razumijete engleski možete pratiti video i biti će vam jasno sve.

Je li staking kod Cardana siguran?


Općenito se smatra da je “staking” u Cardano sistemu 100% siguran s nultim rizikom od gubitka ADA tokena pri korištenju uglednih novčanika poput Daedalusa ili Yoroija. To je zato što vaša ADA nikada ne napušta vaš novčanik. Takođe, vaši coini nisu zaključani. Uvijek ste slobodni da sa svojim coinima radite šta želite.

Kada ću dobiti nagrade (dividende)?


Nagrade u vidu ADA coina se isplaćuju svakih 5 dana. Imajte na umu da kada prvi put delegirate svoje coine, morate pričekati 3 epohe dok ne primite prve nagrade. To znači najmanje 20 dana prije nego što ćete vidjeti nagrade od ulaganja. Može biti i ranije, ali da bismo imali neki realni vremenski okvir savjetujemo da pričekate najmanje 20 dana. Nakon toga svakih 5 dana. Nagrade se isplaćuju u kovanicama ADA pa ovisno o cijeni ADA vaše nagrade mogu biti mnogo veće od 5%.

Koliko vam je ADA potrebno za ulaganje?


Naravno što više imate to je bolje. Traženi minimum je samo 5 ADA!

Koji su dobri “stake pools” za delegiranje?


Postoji mnogo “stake poola”, mogli bismo preporučiti naš Adria pool. Ima vrlo nisku maržu od 0,9%, što znači više nagrada za vas. Naš ticker je: ADRIA, a naša marža je samo 0,9%. Takođe imamo pledge od 50.000 ADA.

Zapratite nas na socijanim mrežama ukoliko vas zanima kako ovo funkcioniše ili imate još nekih pitanja:

FB: https://www.facebook.com/adriastakepool

Twitter: https://www.twitter.com/adriastakepool

Instagram: https://www.instagram.com/adriastakepool

59 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here